2011. december 9., péntek

Mikszáth minden körülmények között


Mikszáth minden körülmények között -ezt az elvet valljuk, mióta tüzetesebben megismerkedtünk munkásságával, s mióta felfedeztük benne az álomférfit.
A másik blogunkban olvasható volt, hogy megnyertük a Liszt Ferenc verseny különdíját, s szombaton - azaz holnap - Pestre utazunk érte, de még ilyenkor sem felejtjük el Mikszáthunkat. A hosszú úton is csak az ő könyveit fogjuk bújni, s csak róla fogunk álmodozni.


Oros Petra forradalmasítani szeretné az oktatást, és be akar vezetni gimnáziumokban és általános iskolákban egyaránt heti két Mikszáth-órát, ahol az író műveit elemeznék, értelmeznék és dolgoznák fel. Petra már neki is látott a tanmenet elkészítéséhez.

Dézsi Fruzsi azon gondolkozott, hogy a későbbiekben nyitni fog egy Mikszáth-panoptikumot, és megformázza viaszból az összes szereplőt az író könyveiből, továbbá magát a művészt különböző éveiben. Úgy tervezte, hogy Kálmiról negyvenhat szobrot készít, hiszen belőle sosem elég!

Ács Fruzsi úgy gondolja, hogy már kisgyermekkorban el kell kezdeni a lurkók nevelését, ezért azt tervezte el, hogy gyerekorvos lesz, és minden kisgyereknek Mikszáthos matricát ad. Amikor pedig előadást tart az óvodában, mindig egy Mikszáth novellával vezeti fel mondandóját.



A lányok majdnem az egész délelőttüket azzal töltötték, hogy elábrándoztak azon, milyen lehetett Mikszáth korában élni. Petra szerint az Ő tehetsége és csodálatos személyisége annyira megfogta volna Mikszáthot, hogy már az első találkozásuk után feleségül vette volna. Ács Fruzsi szerint ez teljességgel képtelenség, hiszen az Ő fantasztikus énektudása hallatán Mikszáth rögtön lehidalt volna, és ennek következtében megkérte volna a kezét.  Dézsi Fruzsi ilyen badarságok hallatán a fejét csóválta, hiszen bizonyos abban, hogy az Ő brilliáns elméje megismerése után Mikszáth azon nyomban letérdelt volna elé.


Természetesen mind a három lány úgy vélte, hogy a másik kettő képtelenségeket beszél, de egymásra hagyták a dolgot, mondván: Hadd álmodozzanak!, hisz Mikszáth számára csupán egy nő van, s ezalatt az egy nő alatt persze mindenki magát értette...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése