2011. december 10., szombat

Hűtlen


Pestről hazafele utazva azt beszélték a lányok, hogy mindegyiküknek mérhetetlen nagy lelkiismeret furdalása van. S hogy miért? Bár a buszon ülve Mikszáthot olvastak, viszont Lisztet hallgattak, s mikor beültek a MüPa egyik termében, már nem tudtak másra gondolni, csak Liszt Ferencre, s emiatt nagyon rosszul érezték magukat a későbbiekben. Sétálás közben bevallotta mindegyikük, hogy egyszerűen nem tud elszakadni Liszt Ferenctől, viszont Mikszáth nélkül sem tudna már élni.

Petra bevallotta, hogy a párnája alatt nem csak egy Mikszáth, hanem egy Liszt portré is van, s egyfolytában azon tépelődik, hogy melyik férfihoz húzza jobban a szíve.
Ács Fruzsi megosztotta velünk, hogy teljesen kétségbe van esve már jó ideje, hiszen nem tudja eldönteni, hogy Liszt zenéjét vagy Mikszáth novelláit dolgozza fel előbb, s énekelje el a legközelebbi Ki  mit tud? -on.
Dézsi Fruzsi egy szót sem szólt, csupán megmutatta a lányoknak a pénztárcáját, melyben két aprócska kép volt: egy az íróról, egy a zeneszerzőről.

Már milliószor összehasonlították a két csodálatos férfit - akik mellett minden nő ébredni szeretne - , de nem jutottak dűlőre, hogy melyikhez húz jobban a szívük...

2011. december 9., péntek

Mikszáth minden körülmények között


Mikszáth minden körülmények között -ezt az elvet valljuk, mióta tüzetesebben megismerkedtünk munkásságával, s mióta felfedeztük benne az álomférfit.
A másik blogunkban olvasható volt, hogy megnyertük a Liszt Ferenc verseny különdíját, s szombaton - azaz holnap - Pestre utazunk érte, de még ilyenkor sem felejtjük el Mikszáthunkat. A hosszú úton is csak az ő könyveit fogjuk bújni, s csak róla fogunk álmodozni.


Oros Petra forradalmasítani szeretné az oktatást, és be akar vezetni gimnáziumokban és általános iskolákban egyaránt heti két Mikszáth-órát, ahol az író műveit elemeznék, értelmeznék és dolgoznák fel. Petra már neki is látott a tanmenet elkészítéséhez.

Dézsi Fruzsi azon gondolkozott, hogy a későbbiekben nyitni fog egy Mikszáth-panoptikumot, és megformázza viaszból az összes szereplőt az író könyveiből, továbbá magát a művészt különböző éveiben. Úgy tervezte, hogy Kálmiról negyvenhat szobrot készít, hiszen belőle sosem elég!

Ács Fruzsi úgy gondolja, hogy már kisgyermekkorban el kell kezdeni a lurkók nevelését, ezért azt tervezte el, hogy gyerekorvos lesz, és minden kisgyereknek Mikszáthos matricát ad. Amikor pedig előadást tart az óvodában, mindig egy Mikszáth novellával vezeti fel mondandóját.



A lányok majdnem az egész délelőttüket azzal töltötték, hogy elábrándoztak azon, milyen lehetett Mikszáth korában élni. Petra szerint az Ő tehetsége és csodálatos személyisége annyira megfogta volna Mikszáthot, hogy már az első találkozásuk után feleségül vette volna. Ács Fruzsi szerint ez teljességgel képtelenség, hiszen az Ő fantasztikus énektudása hallatán Mikszáth rögtön lehidalt volna, és ennek következtében megkérte volna a kezét.  Dézsi Fruzsi ilyen badarságok hallatán a fejét csóválta, hiszen bizonyos abban, hogy az Ő brilliáns elméje megismerése után Mikszáth azon nyomban letérdelt volna elé.


Természetesen mind a három lány úgy vélte, hogy a másik kettő képtelenségeket beszél, de egymásra hagyták a dolgot, mondván: Hadd álmodozzanak!, hisz Mikszáth számára csupán egy nő van, s ezalatt az egy nő alatt persze mindenki magát értette...

2011. december 7., szerda

Az olvasás fél egészség


Ma egész délután olvasásra vagyunk ítélve, ami természetesen a legnagyobb örömünkre szolgál. Egy egész délután csak Mikszáthtal! Bizonyára ilyen lehetett az édenkert is - tele Mikszáth történeteivel.
Bár az olvasás nem megy éppen zökkenőmentesen a régi, idegen szavak miatt, a lelkesedésünk egy perce sem törik meg. Elkezdtünk írni egy Mikszáth-szótárat, s már a hetvennyolcadik oldalnál tartunk.

A Mikszáth-imádatunk ma a tetőfokára hágott. Oros Petra dalba foglalta Mikszáth életrajzát és azt tervezte, hogy ír egy musicalt az íróról, s természetesen ő játssza majd el a főszerepet. Addig is míg ez megvalósul, hízókúrázik, hiszen még negyven kiló mínuszban van.

Ács Fruzsi megtanult kötni, és nekilátott egy poncsó kötéséhez, melyet Mikszáth Kálmi arcképe díszít. Az a baj, hogy a kötéssel igen lassan halad, mivel előtte van a délceg férfi portréja, s minden percben rá kell pillantania, s ilyenkor majd' elolvad a gyönyörtől.


Dézsi Fruzsi ma délután immár hatodjára olvasta ki a Beszterce ostromát, és azt tervezi, hogy nem is olyan sokára jambikus pentameterbe foglalja a történetet és péntek esténként a tűz körül ugrálva azt fogják kántálni barátnőivel.

A lányok délután négy órától kezdve elemezgették Mikszáth Kálmi külsejét és zsenialitását, s egyszerűen nem tudtak betelni a témával.

2011. december 6., kedd

Mikulááááás!

Boldog Mikulást minden kedves olvasónknak (Az olvasottságunk rohamosan növekszik, mára már 5 ember követi nyomon a blogot! :) !

Ma reggel még mindenki mély kómában volt, mikor Ács Fruzsina hajnali fél hétkor, mikor kinyitotta a szemét, felordított: MEGJÖTT A MIKULÁÁÁÁÁÁÁÁS! Erre a többieknek is rögtön kipattant a szeme, és mindenki futott a csizmája felé.

Oros Petra felvisított örömében, hiszen kapott egy CD-t, amelyen a Nagyenyedi Asszonykórus dalolja a Jó Palócok novelláit.

Ács Fruzsi elsírta magát a nagy boldogságban, hiszen egy óriási fotóalbumot kapott, s mindegyik képen Ő és Mikszáth Kálmán van. ( De jó is ez a Photoshop! )

Dézsi Fruzsi annyi ideig szorongatta ajándékát, hogy az már teljesen megolvadt, ugyanis ő egy Mikszáth-Mikulást kapott

A három lány nagy boldogsággal indult el a suliba, de nem tudtak másra gondolni, csakis Mikszáthra. Szünetekben is Mikszáth történeteibe burkolóztak, és azokkal traktálták a gyanútlan emberiséget. Ács Fruzsi annyira belemélyedt a magyarázásba, hogy még a konyhás néninek is kiselőadást tartott Mikszáth műveiről és húsz percen keresztül állt miatta a sor.






Mikor Fruzsit végre sikerült elhozni a figyelmes hallgatóság mellől, nekikezdett Mikszáth műveinek megzenésítéséhez - az ebédlő közepén. Petra és Dézsi Fruzsi, hogy Ács Fruzsi ne égjen egyedül beálltak mellé rappelni, és együtt elnyomatták "A bágyi csoda " című novellát. Előadásuk természetesen osztatlan sikert aratott... :)

Csak mikor a koli felé mentünk tudatosult bennünk, hogy talán nem kellett volna ekkora nézőközönség előtt fellépnünk a csodálatos produkciónkkal... Mikszáth szeretete őrültté tesz minket... :)

2011. december 5., hétfő

Új férfi a láthatáron




Előző blogunk hatalmas olvasottságát tekintve úgy gondoltuk, hogy közkívánatra indítunk egy új blogot, mely fő témája Mikszáth Kálmán.

A LisztMánia nevezetű csapat hölgytagjai eddig teljes katarzisban voltak Liszt Ferenc miatt, most azonban színre lépett egy új, délceg férfiú - Mikszáth Kálmán. A lányok meg is vitatták a két férfi külsejének előnyeit, hátrányait, s végül a következőkre jutottak:

Ács Fruzsi Mikszáthra szavazott, ugyanis szerinte a férfi 90 kilónál kezdődik, s bár Liszt csodálatos zsenialitása feledtette vele néhány hétig ezt az elvet, mikor meglátta Kálmit egyszerűen nem tudott úrrá lenni tomboló  hormonjain.

Bucsi Fruzsi hűségesen kitart amellett, hogy Liszt Ferencnek libidóbolygatóbb hatása van a nőkre, mint Mikszáthnak, s biztos benne, hogy a sudár zeneszerző helyét senki sem veheti át a szívében.



Dézsi Fruzsi hosszas tűnődés után Mikszáth mellett tette le a voksát, ugyanis a bajszos férfiak a gyengéi, Mikszáthnak pedig mindent felülmúlóan csodaszép bajsza van.

Oros Petra több napos tépelődés után sem tudott dönteni a két daliás férfiember között, így hát úgy gondolta, hogy egy jó pasi jó, kettő még jobb, ezért mindkettőt szívébe fogadja.



Gergő mivel férfiból van, ő nem a művészek kinézetét, hanem zsenialitásukat értékelte. Ő is a köztes állapotot választotta, s úgy döntött, hogy míg Liszt zenéjére ropja, közben a Tót atyafiak novelláit fogja kántálni szertartásos módon.




A négy lány még sokáig folytatta a művészek külsejének elemzését és egyre több vonzó tulajdonságot ismertek fel a két férfiban, Gergő pedig csak szemét forgatva nézegette őket.